bezwaar UWV arbeidsongeschiktheidHeeft u de recente berichtgeving over de grote fouten die het UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen gevolgd? Er zijn mogelijk tienduizenden verkeerde berekeningen gemaakt!

Als werkgever weet u als geen ander hoe kostbaar gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van uw werknemers kan zijn. De financiële druk die een WGA-uitkering met zich meebrengt, kan aanzienlijk zijn. Het blijkt nu dat veel UWV-beoordelingen onzorgvuldig zijn uitgevoerd en daardoor foutief zijn. Dit heeft geleid tot onterechte of onjuiste toekenningen van WGA-uitkeringen, met grote financiële gevolgen voor uw bedrijf. Vaak is het de moeite waard om UWV-beslissingen over gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid aan te vechten. Daarover leest u hier meer.

WIA, WGA en IVA: hoe zat het ook alweer?

Bij ziekte van een werknemer ben je als werkgever verplicht om de eerste 104 weken het loon voor minimaal 70% door te betalen. Ook ben je als de werkgever verplicht om zo goed mogelijk te herplaatsen.

Wanneer de werknemer na 104 weken voor 35% of meer arbeidsongeschikt is verklaard, komt hij/zij in aanmerking voor de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Hij/zij ontvangt dan een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

In de WIA is er een duidelijk onderscheid tussen volledig en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Daarom zijn er 2 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen WGA en IVA:

  • WGA (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten): Deze uitkering is voor werknemers die tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt zijn, of volledig arbeidsongeschikt zijn maar met kans op herstel. De WGA-uitkering kan tot aanzienlijke kosten voor uw bedrijf leiden, vooral als de arbeidsongeschiktheid langdurig is.
  • IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten): Deze uitkering is voor werknemers die minstens 80% arbeidsongeschikt zijn zonder of met een kleine kans op herstel. Een IVA-uitkering betekent dat u als werkgever geen extra kosten maakt, aangezien deze uitkering door de overheid wordt gedragen.

Financiële gevolgen van werknemers in WGA voor werkgevers

De financiële impact van werknemers die in de WGA terechtkomen, kan aanzienlijk zijn voor werkgevers. Hier zijn de belangrijkste punten die u moet weten:

  1. Eigenrisicodrager: Als u eigenrisicodrager bent, betaalt u de WGA-uitkering zelf. Hoewel dit risico vaak verzekerd is, leidt de toekenning van een WGA-uitkering aan een (ex-) werknemer bij grotere werkgevers meestal tot een verhoging van de verzekeringspremie.
  2. Geen eigenrisicodrager: Bent u geen eigenrisicodrager, dan leidt de toekenning van een WGA-uitkering twee jaar later tot een verhoging van de gedifferentieerde WGA-premie die u aan het UWV betaalt. Deze premiestijging is vaak aanzienlijk hoger dan het oorspronkelijke uitkeringsbedrag en hangt af van de hoogte van uw loonsom.

Een langdurig arbeidsongeschikte werknemer met een WGA-uitkering kan u als werkgever dus flink wat geld kosten. Dit geldt ook voor werknemers met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaan. Vooral middelgrote en grote werkgevers hebben een groot financieel belang bij de toekenning van een WGA-uitkering, afhankelijk van de hoogte van hun loonsom. Voor kleine werkgevers zijn deze financiële gevolgen doorgaans minder groot, maar nog steeds merkbaar.

Het is dus van cruciaal belang dat u als werkgever actief betrokken blijft bij het beoordelen van arbeidsongeschiktheid en overweegt om UWV-beslissingen aan te vechten waar nodig. Anders Verzuimmanagement staat klaar om u hierbij te ondersteunen en ervoor te zorgen dat u niet onnodig hoge kosten maakt door onterechte WGA-uitkeringen.

De kracht van bezwaar maken

Het aanvechten van een UWV-beslissing lijkt op het eerste gezicht misschien een ontmoedigende taak, maar het kan uw bedrijf veel kosten besparen. Uit recent onderzoek blijkt dat het UWV in meer dan de helft van de gevallen fouten maakt bij het beoordelen van arbeidsongeschiktheid. Deze fouten kunnen variëren van het niet correct raadplegen van medische gegevens tot het trekken van onjuiste conclusies over de arbeidsmogelijkheden van een werknemer.

Hoe wij u daarbij kunnen ondersteunen

Het voeren van bezwaar en beroep tegen UWV-beslissingen is vaak succesvol. Dit kan niet alleen leiden tot lagere premiekosten, maar ook tot een eerlijkere behandeling van uw werknemer.
Wij staan klaar om u te ondersteunen bij het indienen van bezwaren tegen UWV-beslissingen. We begeleiden u door het hele bezwaarproces, van het indienen van het bezwaar tot en met eventuele beroepsprocedures. Bovendien voeren onze arbeidskundigen een uitgebreide beoordeling uit van de situatie van uw werknemer. We zetten ons in om zorgvuldig te beoordelen wat een werknemer wel en niet kan, en zorgen ervoor dat u een eerlijke en nauwkeurige beoordeling krijgt.

Een succesvol bezwaar kan bijvoorbeeld resulteren in:

  • Een herbeoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid, waardoor uw werknemer mogelijk minder arbeidsongeschikt wordt verklaard en de kosten voor uw bedrijf dalen.
  • Een overgang van een WGA-uitkering naar een IVA-uitkering als blijkt dat de arbeidsongeschiktheid duurzaam is, wat betekent dat u als werkgever geen extra kosten maakt.
  • Verlaging van uw gedifferentieerde premie, wat leidt tot aanzienlijke besparingen op de lange termijn.

Meer weten?

Als werkgever hoeft u niet passief te blijven toekijken hoe onjuiste beoordelingen van het UWV uw bedrijf financieel belasten. Door proactief te zijn en de juiste stappen te ondernemen, kunt u aanzienlijke kosten besparen en tegelijkertijd uw werknemers eerlijk en rechtvaardig behandelen. Neem vandaag nog contact met ons op, onze adviseurs staan voor u klaar! Mail ons of bel 085 210 4775.