Onze laatste blogberichten
Een PMO voor uw medewerkers? Zeker doen!
Als werkgever wilt u natuurlijk dat al uw medewerkers gezond, vitaal en productief zijn. Gezondheid is niet iets om pas aandacht aan te besteden als het misgaat. Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is een krachtig hulpmiddel is om de gezondheid en vitaliteit van uw...
De verborgen winst van slimme re-integratie
Bespaar geld door in re-integratie van zieke medewerkers te investerenVoor veel werkgevers voelt ziekteverzuim vooral als een kostenpost. Begrijpelijk, want het brengt flink wat uitdagingen met zich mee: nieuwe medewerkers werven en inwerken, extra werkdruk voor...
UWV-beslissingen over gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid aanvechten; waarom het de moeite waard is
Heeft u de recente berichtgeving over de grote fouten die het UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen gevolgd? Er zijn mogelijk tienduizenden verkeerde berekeningen gemaakt! Als werkgever weet u als geen ander hoe kostbaar gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van uw...
De belangrijkste Arbo-verplichtingen voor ondernemers in de horeca
In de bruisende wereld van de horeca draait alles om gastvrijheid, lekker eten en een geweldige sfeer. Echter, naast de gastronomische ervaring moet je ook rekening houden met de veiligheid en gezondheid van je personeel. Daarom legt de Arbowet verplichtingen op aan...
9 Redenen waarom het slim is om al vroeg in het verzuimproces een arbeidsdeskundige in te zetten
Als werkgever is het essentieel om effectief om te gaan met verzuim binnen de organisatie. Het kan een uitdaging zijn om werknemers die langdurig afwezig zijn weer succesvol te laten re-integreren. Gelukkig is er een waardevol hulpmiddel dat je kan helpen om het...
Aangescherpte controle RI&E en contract Arbodienst. Zijn uw documenten op orde?
Als bedrijf met personeel bent u verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving voor uw werknemers. De controles mbt RI&E zijn aangescherpt. Zijn uw beleids- en veiligheidsdocumenten op orde?
Hulp bij het verhalen van loonschade
Verzuimt uw medewerker door toedoen van een ander, lijdt u loonschade. U heeft namelijk de wettelijke verplichting om het loon gedurende een bepaalde periode door te betalen. Samen met Loonschade.com kunnen wij u helpen deze loonschade te verhalen.
Wijzigingen in Compucase mbt ziekmelden
Onlangs is er een nieuwe versie van het verzuimportaal Compucase uitgekomen. In deze versie gaat het melden van een verzuim er iets anders aan toe dan u mogelijk gewend bent. We zetten het even voor u uiteen.
Ziek uit dienst: hoe goed kent u de regels?
Ziekteverzuim van werknemers is op zich al vervelend genoeg. Maar wat gebeurt er wanneer het dienstverband van uw werknemer eindigt tijdens ziekte? Weet u wat er dan van u verwacht wordt als werkgever? Hoe zit het met het re-integratieverslag?
Voorkom ziekteverzuim door mentale klachten. Grijp op tijd in!
De coronapandemie heeft het leven van ons allemaal ingrijpend veranderd. Veel mensen staan onder psychische hoogspanning. Zij bevinden zich mentaal gezien op dun ijs. Voorkom dat uw medewerker door het ijs zakt!
De no-riskpolis als stimulans om werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen
Overweegt u wel eens om een werknemer met structurele beperkingen of een chronische ziekte aan te nemen, maar bent u bang dat u extra financieel risico loopt in verband met ziekte? Lees dan hier hoe de overheid u tegemoet komt met de no-riskpolis.
Verzuim door burn-out in uw bedrijf oplossen? Pak de oorzaak aan!
Al decennia lang is een gestage toename van mentale klachten waarneembaar. Vooral depressiviteit, angsten, slaapproblemen en hyperactiviteit zijn veelgenoemde problemen. Mentale klachten leiden vaak tot verzuim op de werkvloer. Als werkgever kunt u hier wat aan doen…
Corona checklist ziek melden en wat te doen als…
Een huisgenoot van uw medewerker heeft klachten en laat zich testen. Kan uw medewerker dan wel naar het werk komen? Uw werknemer is verplicht in quarantaine, maar is niet ziek. Registreert u hem/haar als ziek? Download onze informatiesheets voor antwoorden op uw vragen…
Snel een coronatest regelen via Anders Verzuimmanagement
Het aantal coronapatiënten neemt toe en daarmee ook de maatschappelijke onrust. Veel mensen willen zich laten testen, maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Vervelend, ook voor werkgevers! Gelukkig kunt u uw medewerkers nu ook via Anders Verzuimmanagement laten testen op corona.
Werkgever App beschikbaar
Wist u dat er voor CompuCase nu ook een handige Werkgever App beschikbaar is? De mobiele CompuCase app is ontwikkeld voor werkgevers van arbodiensten die gebruik maken van CompuCase.
Een verzuimprotocol opstellen? Zo doet u dat.
Volgens de Wet verbetering poortwachter bent u als werkgever verplicht om een verzuimprotocol te hebben. Lees hier hoe u dit opstelt.
Coronaproof werken op kantoor? Met deze tips komt het helemaal goed!
Maakt uw bedrijf zich langzaamaan op voor een terugkeer naar de werkvloer? Met deze tips zorgt u voor een veilige werkomgeving zodat uw personeel verantwoord terug kan keren.
Complex verzuim eenvoudiger maken in een ingewikkelde tijd
Het begeleiden van complex verzuim is normaal gesproken al moeilijk genoeg. De huidige problematiek rondom Corona / Covid-19 maakt het er niet eenvoudiger op.
10 Tips voor productief en prettig thuiswerken
Vrijwel heel Nederland werkt vanuit huis. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers thuis zo productief mogelijk zijn? In dit artikel vindt u 10 tips voor productief en prettig thuiswerken.
Ziek uit dienst? Blijf een ex-werknemer volgen!
Het kan u als werkgever zo maar overkomen dat uw medewerker langdurig ziek wordt. Natuurlijk is dat heel vervelend. Niet alleen voor de medewerker zelf. Ook voor u als werkgever zijn de gevolgen groot.
(On)aangenaam wakker worden na een slapend dienstverband
Door de wettelijke transitievergoeding bij ziekte ontstond het zogenaamde “slapend dienstverband”. Hierbij wordt een langdurig arbeidsongeschikte werknemer door de werkgever bewust in dienst gehouden zodat de wettelijke transitievergoeding niet betaald hoeft te worden.
De belangrijkste begrippen rondom ziekteverzuim op een rij
WGA, WIA, IVA… Het lijkt er op alsof de overheid een zwak heeft voor combinaties van 3 letters. Maar zeker wanneer u te maken heeft met een langdurig zieke werknemer, is het wel heel handig om deze begrippen te kennen en te weten wat uw rechten en plichten zijn als werkgever.
Sneller en kostenefficiënter werken dankzij verlengde arm
Bedrijfsartsen worden steeds schaarser en zijn duur. Omdat wij altijd bezig zijn met het zo efficiënt mogelijk inrichten van bedrijfsprocessen, hebben we een verlengde-armconstructie gemaakt. Een aantal medisch-getinte taken kunnen nu ook door een (goedkopere) arbeidsdeskundige en verpleegkundige worden uitgevoerd.
10 tips voor het verlagen van uw ziekteverzuim
Als werkgever ziet u natuurlijk graag dat al uw werknemers fysiek en mentaal gezond zijn en met plezier naar hun werk gaan. Met deze tips houdt u medewerkers ook op lange termijn goed inzetbaar.
Compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag langdurig zieke werknemers. Het einde van het slapende dienstverband?
Vorige maand heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel compensatie transitievergoeding bij ziekte aangenomen. Dit betekent dat werkgevers die hun werknemers ontslaan na twee jaar ziekte, voortaan gecompenseerd kunnen worden voor de ontslagvergoeding die zij moeten betalen.
Interessante rechtszaak: Voorwaardelijk ontslag houdt stand na vernietigen loonsanctie UWV
Stel je hebt te maken met een zieke werknemer. Na 2 jaar arbeidsongeschiktheid wil je deze werknemer ontslaan. Echter, het UWV heeft geoordeeld dat jij als werkgever niet hebt voldaan aan de re-integratieverplichtingen en heeft je een loonsanctie opgelegd.
Wijzigingen in Arbowet per 1 juli 2018 effectief
In juli 2017 zijn er wijzigingen aangekondigd in de Arbowet. Als werkgever heeft u 1 jaar de tijd gehad om uw organisatie aan te passen aan deze wijzigingen. Vanaf volgende week moet u er als werkgever écht aan geloven. Op 1 juli 2018 worden de geplande wijzigingen in de Arbowet namelijk effectief. Wat betekent dat voor u? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rijtje.
Hoe goed kent u de WIA-regels?
De WIA is duur, complex en heeft grote consequenties voor u als werkgever, maar liefst 12 jaar lang! De aanpak, kosten, premies, verzekering… Veel, zo niet alle verantwoordelijkheden liggen bij u. Hoe goed kent u de regels?
Nieuwe Arbowet en Privacy
Wijziging Arbowet per 1 juli 2017. Als werkgever moet u meer maar mag u minder! Vanaf 1 juli 2017 staan u stevige wijzigingen te wachten op het vlak van preventie, inzet van de bedrijfsarts en het opstellen van een basiscontract met uw arbodienst.