De coronapandemie heeft het leven van ons allemaal ingrijpend veranderd. Veel mensen staan onder psychische hoogspanning. Zij bevinden zich mentaal gezien op dun ijs. Geen wonder want het is in deze tijd een hele opgave om het werken (vanuit huis) te combineren met zorg voor kinderen met thuisonderwijs of zieke familie. Ook door sociaal isolement en eenzaamheid kunnen mentale klachten ontstaan. Als werkgever kunt u voorkomen dat uw medewerkers door het ijs zakken door mentale klachten bijtijds aan te pakken.
Oorzaken van mentale klachten in coronatijd
Factoren die tijdens de coronacrisis een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van mentale klachten zijn:
- Moeite met het vinden van de juiste werk-privé balans
Veel werknemers werken noodgedwongen vanuit huis. Dit maakt het soms lastig om het werk los te laten. Ook de nieuwe structuur en een aangepast dagritme door thuiswerken, kan zorgen voor een verstoorde mentale balans; - Zorg voor naasten
Het werk combineren met zorg voor familie is normaal gesproken al uitdagend. Met een gesloten kinderopvang, kinderen die thuisonderwijs krijgen of een zieke partner, kan dit zorgen voor een flinke toename van de stress. Het is moeilijk voor uw werknemers om alle ballen in de lucht te houden; - Angst voor ziekte
Veel mensen zijn bang dat ze corona krijgen en hun gezondheid in gevaar komt;• Onzekerheid over behoud van baanOok de economische gevolgen van de coronacrisis verhogen de angstgevoelens. Veel sectoren hebben te kampen met teruglopende inkomsten. Angst en onzekerheid over de toekomst verhogen de stress. In andere sectoren is de werkdruk juist enorm toegenomen en daarmee ook de stres; - Eenzaamheid
Voor sommige werknemers is werk een belangrijke bron van sociaal contact. Wanneer dit wegvalt, kunnen ze in een sociaal isolement terecht komen en gevoelig worden voor depressies en andere mentale klachten ontwikkelen.
Hoe voorkomt u dat uw medewerkers mentale klachten ontwikkelen?
Voor u als werkgever is het de moeite waard om te voorkomen dat uw medewerkers mentale klachten ontwikkelen die kunnen leiden tot langdurig ziekteverzuim. Dit begint ermee dat u op tijd signaleert wanneer iemand mentale problemen ontwikkelt. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. We noemen er een paar:
- Zorg dat het voor werknemers en leidinggevenden makkelijk ergens met hun vragen of onzekerheden terecht kunnen. Dit kan bijvoorbeeld door extra spreekuren of vragenuurtje met de bedrijfsarts of verpleegkundige in te plannen;
- Veelvuldig kort verzuim is vaak een teken van werkstress. Houd de verzuimcijfers in de gaten, zodat u eventuele problemen in een vroeg stadium herkent;
- Zorg dat werkdruk of stress bespreekbaar wordt door dit aan te kaarten in het teamoverleg of in individuele gesprekken met de werknemer. Maak de drempel om problemen aan te kaarten laag.
- Betrek uw medewerkers bij het opstellen van een (haalbare) planning van hun werkzaamheden aan het begin van de week. Hierdoor kunt u snel knelpunten signaleren. Als het mogelijk is, geef uw medewerkers dan de vrijheid om zelf de werktijden te plannen. Dat vermindert de kans op stress.
- Help uw medewerker om de balans te vinden tussen werk en privé. Vaak is het belangrijker dat het werk goed wordt gedaan dan dat uw medewerker zijn/haar uren volmaakt. Flexibiliteit ten opzichte van werktijden kan stress voorkomen. Geef zelf het goede voorbeeld. Neem af en toe duidelijk een pauze. Ben voorzichtig met het versturen van e-mails in de avond.
- Laat uw medewerkers zien dat er ondanks het thuiswerken toch een scheiding is van werk en privé.
- Toon belangstelling voor de privéomstandigheden van uw medewerkers. Hebben ze jonge kinderen thuis? Zijn ze mantelzorger? Hebben ze relatieproblemen? Maak het bespreekbaar en houd hier rekening mee.
Voorkom langdurig ziekteverzuim door preventief te ondersteunen
Een manier om mentale klachten te voorkomen is door in te zetten op preventie. Een aantal voorbeelden van middelen die u kunt inzetten bij het voorkomen van mentale klachten zijn:
- Ademcoaching
- Yoga, ook bij rug-en nekklachten
- Effectieve ontspanningsmassage
- Preventieve inzet van een coach
- Preventieve inzet van een psycholoog
- Periodiek Medisch Onderzoek (PMO)
- Preventieve fysio-ondersteuning
Mentale klachten snel aanpakken
Signaleert u dat uw medewerkers mentale klachten ontwikkelen? Grijp dan snel in. De wachttijden voor mentale hulp kunnen behoorlijk kunnen oplopen en hoe erger de klachten, hoe groter de kans op langdurig verzuim. Schakel uw arbodienst, bedrijfsarts of verpleegkundige in Zij kunnen u adviseren over beleid voor psychische klachten op organisatie, leidinggevend en individueel niveau.
Wat kan Anders Verzuimmanagement voor u betekenen?
Wij adviseren u graag over de aanpak van mentale klachten bij uw medewerkers. Via contact met uw medewerker(s) zijn onze professionals zijn in staat snel de vinger op de zere plek te leggen, óók bij telefonisch contact of videobellen. Hierdoor kunnen wij snel schakelen en in overleg met de bedrijfsarts of verpleegkundige de juiste hulp inzetten. Meer weten? Mail ons of bel 085 210 4775.