verzuim door mentale klachtenAl decennia lang is een gestage toename van mentale klachten waarneembaar. Vooral depressiviteit, angsten, slaapproblemen en hyperactiviteit zijn veelgenoemde problemen. Het lijkt er op dat iedereen druk is. Niet alleen op het werk maar ook privé met het gezin, hobby’s, sport en vrijwilligerswerk. Bovendien wil niemand iets missen en is men bijna altijd online. Ook de ontwikkelingen rondom corona werken negatief door op deze ontwikkelingen. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat het aantal mentale problemen nog dramatisch zal stijgen.

Een paar cijfers

In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. In Engeland worden per week gemiddeld 20 miljoen antidepressiva en 10 miljoen tranquillizers geslikt. In Amerika is depressiviteit één van de belangrijkste doodsoorzaken aan het worden. 19 miljoen Amerikanen hebben met depressiviteit te maken. Zo’n 500.000 Amerikaanse kinderen krijgen farmaceutische antidepressiva en 8 miljoen kinderen gebruiken Ritalin.

Stress-respons

Mentale problemen hebben vaak een duidelijke relatie met stressfactoren. Onderzoeken naar depressie geven duidelijk aan dat twee derde van de mensen met depressie óók lijdt aan één of meer van de volgende stress-gerelateerde klachten: hoge bloeddruk, artritis, hart- en vaatziekten, darmproblemen, lage rugpijn, chronische longproblemen of slaapproblemen. Niet alleen chronische stress kan leiden tot mentale problemen. Ook een tekort aan mineralen en vitamines kunnen een uitwerking op de neurotransmitters en hersenenwerking hebben en leiden tot mentale problemen. Belangrijk zijn o.a. vitamineB6, B12, foliumzuur, magnesium, zink, lithium en rubidium.

Wat betekenen stress en depressie voor u als werkgever?

Wanneer een medewerker last heeft van mentale problemen, is het gevaar op een burn-out groot. Heel vervelend voor uw medewerker, maar ook voor u als werkgever. Het gemiddelde verzuim bij burn-out is volgens het CBS namelijk maar liefst 242 werkdagen. In de praktijk komt dat neer op ruim een jaar afwezigheid! Stel dat uw werknemer een modaal salaris heeft van € 37.000 bruto per jaar, dan betekent dit dat dit verzuim u al gauw zo’n € 65.000 per jaar kost. Afhankelijk van de loonkosten kan dat wat meer of minder zijn, maar het blijft een heleboel geld. Het is dus van groot belang om samen met uw arbodienst, verzuimbegeleider of HR afdeling dit verzuim adequaat aan te pakken.

Alleen symptoombestrijding is niet genoeg

Om een burn-out aan te pakken is het goed dat uw medewerker in de beginfase rust neemt. Het waak-slaapritme moet weer op orde komen, de cortisolwaardes moeten omlaag, etc. Na een paar maanden rust is iemand met een burn-out meestal weer redelijk op adem gekomen. De verleiding om dan weer aan het werk te gaan is groot. En toch zie je dan in de praktijk vaak dat de werknemer binnen de kortste keren een terugval krijgt. Door rust te nemen zijn de symptomen misschien bestreden, de oorzaak is nog niet weggehaald.

Oorzaak aanpakken

Stel dat uw medewerker in een burn-out is geraakt vanwege oude jeugdtrauma’s. Dan moet hij/zij de tijd nemen om die aan te pakken. Dat betekent niet dat uw medewerker gedurende een lange periode niet naar kantoor kan komen, maar wel dat u als werkgever hem/haar na een periode van rust de ruimte geeft om te re-integreren en aan zichzelf te werken. Als iemand elke dinsdag om vier uur naar therapie moet, dan moet u hem/haar dat uurtje gewoon kunnen geven. Het is een beetje geven en nemen. In andere gevallen ligt de oorzaak van burn-out meer bij persoonlijkheidskenmerken. Sensitieve mensen-mensen die graag voor anderen zorgen hebben een groter risico op burn-out. Die mensen zullen dus ergens moeten leren om zich op een andere manier door het leven te bewegen. En u kunt zich voorstellen dat een patroon van enkele decennia niet in een weekje doorbroken is. In wéér andere gevallen moeten mensen gewoon snappen dat niet alles tegelijk kan. Een voorbeeld; een manager met zéér drukke baan die dacht dat-ie elk weekend een paar 100 kilometer kon wielrennen. Tja… Daar moet ergens een keer het kwartje gaan vallen dat sporten op zichzelf prima is, maar dat inspanning en rust toch echt in balans moeten zijn.

Aanpakken van burn-out is maatwerk

Om een burn-out op te lossen, moet dus de oorzaak bij de wortel aangepakt worden. In de praktijk zien wij vaak dat het starten van gesprekken met een coach in combinatie met ondersteuning van de reguliere zorg (huisarts) goed werkt. Ook als werkgever kunt u uw werknemer steunen. Bied ruimte en laat de medewerker weten dat je klaarstaat om te helpen. Houd in overleg met de bedrijfsarts periodiek contact met de zieke medewerker en nodig hem of haar eens uit op kantoor. Als de coach zijn of haar werk goed doet, verdient de investering in een coach zichzelf terug. U behoudt een goede medewerker die weer gemotiveerd is en loyaal is aan de werkgever. Voor die werknemer die niet gemotiveerd of loyaal is, vormt zich door overleg en contact ook een oplossing.

Anders Verzuimmanagement helpt bij de aanpak van verzuim door mentale klachten

Het aanpakken van de oorzaak van een burn-out helpt u op lange termijn. Wij adviseren om bij verzuim door burn-out naast een bedrijfsarts ook een coach in te zetten. Dit doen wij in de praktijk regelmatig, in overleg met de werkgever, en dat blijkt prima te werken. Lees meer over onze dienst ‘Snelle hulp bij mentale klachten‘.

Meer weten over onze aanpak?

Onze adviseurs helpen u graag. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies. Mail ons of bel 085 210 4775.