• Home
  • Nieuws
  • HR verdiept zich nauwelijks in de kosten van verzuim

HR verdiept zich nauwelijks in de kosten van verzuim

Minder dan de helft van de Nederlandse organisaties weet wat de kosten van verzuim zijn. De meeste bedrijven houden wel bij hoeveel dagen werknemers afwezig zijn, maar slechts 42 procent weet ook welk prijskaartje daaraan hangt.


Dat concludeert Mercer uit het 2010 Pan-European Health Benefit Issues onderzoek. In Nederland houdt slechts 42 procent van de ondervraagde organisaties bij wat de kosten van verzuim zijn, en daarmee horen we nog bij de beste jongetjes van de klas. In Italië heeft 12 procent van de ondernemingen inzicht in de kosten, in Frankrijk slechts 8 procent.

Top drie
Nederlanders zijn verzuimen gemiddeld zeven dagen per jaar, iets minder dan de koplopers uit Oostenrijk (negen dagen), maar veel meer dan in Ierland, Portugal en Spanje (Vier dagen). Volgens het onderzoek wordt de top drie van verzuimredenen gevormd door door spier-pees-bot-klachten, problemen met de geestelijke gezondheid en kanker. 45 procent van de ondervraagden zegt geen idee te hebben wat de belangrijkste redenen voor verzuim zijn.
Volgens Lex Moerings, senior consultant Health & Benefits van Mercer Nederland laten ondernemingen veel geld liggen door hun lakse verzuimmanagement. 'Verzuimbeheer is op zijn best toevalgebonden. Gerichte beleidsmaatregelen en procedures voor verzuimbeheer en overige geldstromen omtrent sociale zekerheid worden nog geenszins universeel toegepast. Zelfs de mogelijkheden om snel en nauwkeurig de afwezigheid te meten zijn erg beperkt.'

Ondergeschoven kindje
Moerings vindt dat werkgevers hun zorggerelateerde voorzieningen te vaak alleen inzetten voor werving en behoud van werknemers, en deze zelden integreren in een bredere context van werknemergezondheid en -welzijn en verzuimbeheer. 'In een tijd dat de kosten onder de loep worden genomen, blijft verzuimbeheer een ondergeschoven kindje. Feitelijk biedt het dus enorme mogelijkheden voor besparingen en grotere productiviteit.'

Auteur: Nicole Weidema