Ziekteverzuim gedaald

Het ziekteverzuim is in de eerste helft van het jaar gedaald. Ook het aantal keren dat personeel zich ziek meldde was minder. Maar als werknemers ziek thuis bleven, namen ze langer de tijd om uit te zieken.


De dalende trend in verzuim heeft zich doorgezet. Het gemiddelde verzuim in 2011 was 4,5 procent en is nu over de eerste helft van dit jaar 4,3 procent. Ook het gemiddeld aantal keren dat werknemers zich ziek melden is gedaald van gemiddeld 0,85 verzuimmeldingen per werknemer in 2011 naar gemiddeld 0,79 verzuimmeldingen per werknemer over de eerste helft van 2012. Dat blijkt uit een analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op ruim een miljoen werknemers.

‘Die daling van verzuim heeft waarschijnlijk te maken met de voortdurende economische zorgen. Verzuim is lager als het economisch tegen zit. Volgens de discipline-theorie is dat het gevolg van het feit dat mensen bij een krappe arbeidsmarkt bang zijn hun werk kwijt te raken’, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij 365/ArboNed. Er was in de eerste helft van dit jaar weliswaar minder verzuim, maar de gemiddelde duur van verzuim was langer: gemiddeld 20,5 dagen ten opzichte van 19,2 dagen vorig jaar. Roelen: ‘We zien dat er minder kort verzuim is, je blijft als werknemer niet meer thuis voor die verkoudheid en als je op den duur toch uitvalt dan is dat langer.’

Onder jongere werknemers (onder de 25 jaar) komt verzuim met letsels van botten, spieren en gewrichten het meest voor. Gemiddeld duurt het 2,5 maand voordat ze weer aan het werk gaan. In de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar duurt het verzuim relatief lang (drie tot vier maanden) en zijn psychische klachten daar de belangrijkste oorzaak van. Bij 45-plussers voert verzuim met fysieke klachten de boventoon; zowel ‘slijtage’ van het bewegingsapparaat als ook hart.